Handige tips om condensvorming op uw beglazing aan de binnenzijde te verminderen

Doorgaans vindt dit plaats wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koude oppervlakte, zoals een raam. Deze situatie ontstaat door het verschil in temperatuur en vochtigheid tussen de binnen- en buitenomgeving. Deze situatie komt meestal voor wanneer warme, vochtige lucht in contact komt met een koud oppervlak, zoals een raam.

Wat zorgt hiervoor?

Bij condens op de beglazing zijn de oorzaken vaak het temperatuurverschil, de slechte isolatie of de hoge luchtvochtigheid. Bij koud weer is de beglazing meestal kouder dan de binnentemperatuur. Bij het contact tussen de warme binnenlucht en het koude glas van de beglazing, verliest de warme lucht het vermogen om vocht vast te houden.

Bij een toename van de relatieve luchtvochtigheid zal het overtollige vocht condenseren op het koude raam. Bij een slechte isolatie van een raam kan het glas aanzienlijk kouder zijn dan de temperatuur binnen. Ramen met een matige isolatie, zoals enkel glas, zijn gevoeliger voor condensatie.

Door het uitvoeren van activiteiten in huis, zoals koken, douchen of het drogen van wasgoed, kan de luchtvochtigheid binnen uw woning toenemen. Indien vochtige lucht niet op de juiste wijze wordt afgevoerd, kan dit condensatie op ramen veroorzaken, met name bij koude ramen. Dit zijn de meest voorkomende factoren die leiden tot condensatie, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn in uw woning.

Hoe kunt u condensatie verminderen of voorkomen?

Ventileer uw woning goed, vooral in ruimtes waar veel vocht wordt geproduceerd, zoals de keuken en de badkamer. Maak gebruik van ventilatieroosters of open ramen om vochtige lucht af te voeren. Investeer in isolerende ramen om temperatuurverschillen te verminderen.

Voor ruimtes waar veel vochtige lucht wordt geproduceerd, zoals de badkamer en keuken, kunt u uw afzuigventilatoren gebruiken om vocht direct af te voeren. Als de luchtvochtigheid in huis consistent hoog is, kunt u uw luchtontvochtiger gebruiken. Als u condensatie vermindert, zal het binnenklimaat aangenamer worden en schimmelvorming voorkomen worden.

Snel een medewerker spreken? Bel 085 106 1048

Wij helpen u graag verder!

Misschien ook interessant..

> Kies voor duurzaamheid en comfort met nieuwe glaspanelen in uw huis
> Optimaliseer het onderhoud van uw beglazing
> Hoe kan ik hr glas herkennen met behulp van een lucifer